Üniversite Öğrencilerinin Duygusal Yeme ve Brunel Ruh Halinin İncelenmesi:sağlık Bilimleri Üniversitesi Örneği - Yol Pehlivan, Yeliz; Aydemir Aman, Esra (Spor Bilimleri VI-Güz, 2024)
Üniversite öğrencileri, akademik baskılar, sosyal ilişkiler ve yetişkinliğe geçiş süreci nedeniyle önemli duygusal ve psikolojik zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu ruh hali değişimleri, stres veya olumsuz duygularla başa çıkma mekanizması olarak duygusal yeme davranışına yol açabilmektedir. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin ruh hali değişimleri ile duygusal yeme arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve bu davranışlara katkıda bulunan faktörleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi formu,Brunel Ruh Hali Ölçeği ve Duygusal Yeme Ölçeği kullanılmıştır. Kişisel bilgi formunda katılımcılara cinsiyeti, yaşı ve egzersiz yapma süreleri sorulmuştur. Katılımcıların Duygusal Yeme Ölçek toplam puanları cinsiyetine göre anlamlı farklılık göstermektedir Ortalamalara bakıldığında kadınların puanları (20,67±4,95) erkeklerin puanlarına (16,5±4,32)göre anlamlı şekilde daha yüksektir. Brunel Ruh Hali Ölçeğin Şaşkınlık ve gerginlik alt boyut toplam puanları katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Ortalamalara bakıldığında kadınların şaşkınlık ve gerginlik puanları erkeklere göre anlamlı şekilde daha yüksektir. Brunel ruh hali ölçek sonuçları yaşa göre anlamlı bir fark göstermezken katılımcıların duygusal yeme ölçek sonuçlarının yaşa göre anlamlı bir fark gösterdiği ortaya konulmuştur. Bu fark 18-24 yaş grubunun lehinedir.Yapılan korelasyon analizleri sonucunda Brunel Ruh Hali ölçek puanı ile Duygusal Yeme ölçek puanı ile Duygusal Yeme ölçeğinin Yeme isteğini engelleyememe ve Suçluluk hissi boyut puanları arasında pozitif yönde zayıf ilişki (sırası ile r:0,377, r:0,325, r:0,266 p<0,01), Yiyeceğin türü alt boyut puanı ile arasında ise pozitif yönde çok zayıf ilişki vardır (r:0,136 p<0,01).