Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çalışan Çocukların Hakları - Ağyar, Esra (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
İnsanların doğuştan getirdiği hakları bulunmaktadır. Bu haklar çocukluk döneminden başlayarak hayat boyu devam etmektedir. Bu haklar çerçevesinde, her çocuğun insanca yaşam koşullarına, eğitime, sağlığa, korunmaya ve barınmaya erişim gibi çocuğun yüksek yararını gözeten hakları bulunmaktadır. Her çocuk, maalesef tüm bu haklara sahip olamamaktadır. Çocuk işçiliği olgusunda çocuğu bu temel insan hakları genelinde çocuk haklarını ihlal ederek, çocukları tehlikeli, sağlıksız ve genellikle kötü koşullarda çalışma durumunda bırakmakta, çocukların sadece bugünkü yaşamlarını değil, geleceklerini de olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde, çocuk işçiliği ve nedenlerinden başlayarak, çocuk işçiliğinin çocuğun gelişim alanlarına etkileri, çocuk haklarını savunan kuruluşlar, yasalardan bahsedilerek çocuk işçiliğinden tespit edilen çocuk hakları açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, çocuk işçiliğinin durumunu belirleyerek, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre çocuk işçiliğinde yaşanan çocuk hakları ihlallerini tespit ederek ortaya koymaktır. Sözleşmeye göre, çocukların eğitim hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, adil ücret hakkı, kötü muameleye karşı korunma hakkı, sosyal güvenlik ve dinleme hakkı, çalışma yaşı ve çalışma koşulları haklarının ihlal edildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak çocuk işçiliğinin azaltılması yönündeki sosyal politikaların güçlendirilmesi ve tüm çocuklara ulaşan evrensel eylemlerin oluşturması gerektiği tespit edilmiştir.