Otomotiv Sektöründe Çalışan Çocuklarda Sağlık Sorunları - Bozdağ, Fatma (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun çocuk işçiliği dünyada modern kölelik olarak devam eden toplumsal bir sorundur. Çocukların eğitim ve sağlık haklarından yoksun kalmalarına neden olur. Temel nedeni yoksulluk olmakla birlikte savaş, göç, doğal afet, aile içi şiddet, çocuğun cinsiyeti, sosyal normlar, ucuz işçi talebi ve yasal düzenlemeler gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Çocukların çalıştığı sektörler tarım, maden, inşaat ve sanayi gibi değişiklik göstermektedir. Gelişen teknoloji ve makineleşme ile birlikte birçok çocuk otomotiv sektöründe çalışmaktadır. Otomotiv sektöründeki iş yerleri, çocukların sağlığını olumsuz etkileyecek zararlı kimyasallar, delici kesici aletler ve uygunsuz fiziki çevreye sahiptir. Çocuklar bu koşullarda yetişkinler için tasarlanmış makine ve aletler ile çalışırlar. Fiziksel ve bilişsel gelişimini henüz tamamlamayan çocuklar yetişkinlere göre daha savunmasız ve kırılgandırlar. Çocuk işçiliği çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilemektedir. Otomotiv sektöründe çalışan çocuklar, uzun saatler, mola vermeden ve aynı pozisyonda çalışırlar. Otomotiv sektöründe çalışan çocuklarda kas-iskelet ve solunum sistemi sorunları, alerjik hastalıklar ve iş kazaları başlıca görülen fiziksel sorunlardır. Ruhsal sorunlar arasında ise işveren baskısı, kötü muamele, istismar türleri, stres, kaygı bozuklukları sayılabilir. Çocuk haklarının savunuculuğunu yapmak hemşirelerin rol ve sorumlulukları arasında yer almaktadır. Pediatri ve halk sağlığı hemşireleri başta olmak üzere hemşirelerin çocuk işçiliğini önlemek ve ortadan kaldırmak için üzerine düşen sorumlukları yerine getirmesi gerekmektedir.