Çalışan Çocukların Psiko-Sosyal Gelişim Özellikleri ve Karşılaştıkları Riskler - Tatoğlu, Nilüfer; Kuzlu Ayyıldız, Tülay (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Çalışan çocuklar, küresel olarak yaygın ve toplum sağlığını birçok açıdan etkilediği için önemle ele alınan bir konu haline gelmiştir. Uluslararası örgütler bu konuda farklı toplumlar tarafından kabul görmüş tanım ve ölçütler belirlemiş ve çalışan çocuklara küresel olarak dikkat çekmeyi hedeflemiştir. Çocukların çalıştırılmasının sosyal, kültürel ve ekonomik olmak üzere birçok nedeni bulunmakla beraber en belirgin neden yoksulluktur. Çok küçük yaşlardan itibaren çalışmak zorunda olan çocukların fiziki güçleri sömürülmekte, düşük ücret ve sosyal güvenceden mahrum bırakılarak çalışmaları sonucu emekleri istismar edilmektedir. Birincil hakları olan eğitim ortamlarından uzak kalan çocuklar, bilişsel ve sosyal olarak yaşıtlarının gerisinde kalmaktadır. Çalışan çocukların büyüme ve gelişme sürecinde olan bedenleri ağır fiziksel yükler nedeni ile zarar görmekte, orantısız olarak yüklendikleri bu sorumluluk nedeni ile kaza ve yaralanmalar yaşanmaktadır. Duygusal olarak kendilerini baskı altında hisseden çocuklar etkisiz baş etme yöntemleri ile riskli davranışlar gösterme eğiliminde olabilirler. Çalışan çocukların olası risklerden korunması amacı ile yeni düzenlemeler, denetleme mekanizmaları ve eğitim fırsat eşitliği sağlanması gerekmektedir.