Göçmen Çocuk Emeğine Arzı ve Talebi Belirleyen Faktörler - Çatıker, Aslıhan (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Emek piyasasındaki rolleri zaman içinde değişime uğrasa da, çocuklar çalışma dünyasının her zaman önemli aktörlerinden biridir ve çocuk emeğinin iktisadi faaliyetlerde kullanımı önemli bir sorundur. Göçmen çocuk emekçiler ise, tüm dünyada sorunları en az görünür olan ve politik olarak en az hak sahibi gruplar arasında kabul edilmektedir. Günümüzde giderek artan ve küresel bir sorun olan göç olgusu üzerinden durum değerlendirildiğinde, gelecekte de sorunun ciddiyetini koruyarak önemli bir konu olmaya devam edeceği öngörülmektedir. Bu kitap bölümü, özellikle göçmen çocuk emeği bağlamında çocuk emeği sorununa vurgu yapmakta ve değişmeyen bu önemli soruna dikkat çekmeye çalışmaktadır. Göçmen çocuk emeği sorununa yerel düzeyde bakış açısının ve sadece az gelişmiş kapitalist ülkelerin sorunu gibi yaklaşılmasının çözüm önerilerinin etkin şekilde planlamasına nasıl engel olduğunu vurgulamaktadır. Bölümde göç ve çocuk emeği ile ilişkili kavramlar, çocukların çalıştırılmasındaki tarihsel arka plan, dünyada ve Türkiye’de çocuk emeğinin durumu ile göçmen çocuk emeğine arzı ve talebi belirleyen faktörler irdelenecektir.