Dünyada ve Türkiye’de Çocuk İşçiliğinin Genel Durumu ve Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Sosyal Koruma Politikalarının Önemi - Yüceol, Hüseyin Mualla (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
İşgücü piyasalarında çocuk işçiliği konusu sanayi devriminden sonra gündeme gelmiş, yaklaşık 250 yıllık tarihsel süreçte çocukların dezavantajlı konumları nedeniyle kötü çalışma koşullarına maruz kalmaları bir sorun olmaya devam etmiştir. Son 30 yılda Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler-UNICEF öncülüğünde sorununun ortadan kaldırılması yönünde önemli ilerlemeler kaydedilmiş ancak COVID-19 sürecinden sonra mücadele zemini zayıflamış ve çocuk işçi sayısı yeniden artmıştır. Yeni liberal küreselleşme politikalarının sonucu olarak işletmelerin ucuz işgücü ihtiyacı, işgücü piyasalarında informel istihdam ilişkileri, ebeveynlerin-çocukların yoksulluğu, zorunlu-gönülsüz göç olgusu çocuk işçiliğinin günümüzde de insani bir sorun olarak devam etmesine neden olmaktadır. Bu çalışma dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliğini, çocuk işçiliğine neden olan faktörleri istatistikler açısından analiz etmeyi, bu sorunla mücadelede özellikle sosyal koruma politikalarının önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın diğer bir amacı ise, ulusal ya da uluslararası düzeyde hangi koşullar ve gerekçeler olursa olsun kaynaklar etkili kullanıldığında ve çocuk işçiliği özelinde sosyal koruma politikaları geliştirildiğinde bu sorunun büyük ölçüde aşılabileceğini göstermektir.