Geçmişten Günümüze Çocukluk Kavramı ve Çocuklukta Çalışmanın Anlamı - Ocakçı, Ayşe Ferda; Subaşı, Damla Özçevik (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Çocukluk kavramı ve çocuklukta çalışmanın anlamı, tarihsel, kültürel, ekonomik ve sosyal faktörlerden etkilenerek zaman içinde önemli değişikliklere uğramıştır. Geçmişte çocuklar, aile ekonomisine katkıda bulunmak için genellikle erken yaşlarda çalışmak zorunda kalıyorlardı. Sanayi Devrimi'nin gelişiyle birlikte çocuk işçiliği yaygınlaşmış, çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaya başlanmıştır. Ancak günümüzde bile birçok ülkede çocuklar ekonomik zorunluluklar nedeniyle çalışmak zorunda kalmaktadır. Çocuk işçiliği, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir sorun olmaya devam etmektedir. Çocukların eğitimden mahrum bırakılması, yoksulluk döngüsünü devam ettirmektedir. Çocuk işçiliği ile mücadelede hem yasal düzenlemeler hem de ekonomik ve sosyal politikalar büyük önem taşımaktadır. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri ve topluma faydalı bireyler olabilmeleri için eğitimlerine ve refahlarına öncelik verilmelidir.