Örgüt Yapıları ve Tasarımı - Canbolat, Mehmet Ali (Yönetim ve Organizasyon, 2024)
Hemen her alanda olduğu gibi örgütler için de her dönem, dönemin özelliklerine göre kendi ihtiyacını doğurmuş ve bu ihtiyaçların tedariki için çeşitli çözüm yolları üretilmiştir. Değişen koşullar beraberinde ihtiyaca uygun örgüt yapılarının gelişimini ve bu gelişimlere ayak uydurmak için gerekli örgüt yapı modelleri ve değişim süreçlerini ortaya çıkarmıştır. Bu modeller temel olarak geleneksel, modern ve modern sonrası olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Mevcut bir örgütsel yapı modelinin, içinde bulunulan dönemin koşullarına göre adapte edilmesi ise ancak örgütsel değişim ile mümkün olabilmektedir. Örgütsel değişimin en popüler aracı ise yeniden yapılanmadır. Bu bölümde örgütsel yapı modelleri, örgüt tasarım ilkeleri ve örgütsel değişim bağlamında yeniden yapılanma kavramları irdelenmeye çalışılmıştır.