Sözlü Tarih Çalışmaları: Safranbolu 69. Alay Yunmalık Evi - Gür, Durmuş (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Tarih, insanların geçmişine sahip oldukları en değerli bilim dallarından sadece biridir. Yazılı ve sözlü olmak üzere çok değerli tarihi araştırmalar mevcuttur. Yazılı ve kayıtlı belgelerin dışında toplumsal hafıza ile bireysel hafıza, tarihsel veriler açısından araştırmacıların önemli başvuru kaynaklarıdır. Bireylerin hafızasında yer edinen ya da bireysel açıdan önemli olan bazı olayların zamanla tarihsel bir olay ve olguyu aydınlatmak için ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Tarihe tanıklık eden bireylerin anıları, anlattıkları ve biriktirdikleri küçük birer bilgi kırıntıları zamanla sözlü tarih çalışmaları kapsamında değerlendirilmiştir. Kalitatif araştırmalar kapsamında Safranbolu’da günümüze ulaşmamış olan 69. Alay Binaları arasında yer alan Alay Yunmalık Evi; bireysel ve toplu görüşmeler, anlatılanlar ve anıların dışında fertler tarafından yeri bilinen kalıntılar tespit edilerek belgelenmiş sonrasında ise veri toplama teknikleri kapsamında ele alınmıştır. Elde edilen veriler çalışma kapsamında sunularak günümüze kadar yüzeysel açıdan ele alınmış hatta adı bile unutulmuş olan Safranbolu’daki Alay Yunmalık Evi, sözlü tarih çalışmalarının da ışığında bilim dünyasına tanıtılarak tarihlendirilmiş ve ilk inşa edildiği dönemde çevresindeki yapılarla tekrardan ele alınmıştır.