Nitel Araştırmalarda Amaçlı Çalışma Grubu Türleri - Dulkadir, Ömer (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Bu çalışmanın amacı nitel araştırmalarda kullanılan amaçlı çalışma grubu türlerini kavramsal olarak ele almak ve araştırmaya uygun türün seçim sürecinde yaşanan kavram karmaşasını gidererek araştırmacılara yol göstermektir. Bilimsel araştırmalar konu seçimi, kavramsal çerçeve oluşturulması, ölçeklerin belirlenmesi, evrenin tespiti, örneklem sayısının tespiti, örneklemlere erişim, verilerin elde edilmesi, verilerin analiz edilmesi ve bulguların yorumlanarak değerlendirilmesi süreçlerini içeren kapsamlı ve bilgi gerektiren bir süreçtir. Bilimsel araştırma türlerinden biri olan nitel araştırmalar karmaşık veri kümesine sahiptir ve doğru veriye ulaşmanın önemli unsurlarından biri amaçlı çalışma grubunun doğru oluşturulmasıdır. Çalışmanın geçerlilik ve güvenilirliğine doğrudan etki eden çalışma grubu, evrenin tamamı yerine evreni temsil eden bir grubun ele alınması esasına dayanmaktadır. Çalışma grupları nitel araştırmaların kavramsal olarak ele alındığı çalışmalarda alt başlık seviyesinde yer aldığından ve sadece öznel örnekler barındırdığından araştırmacılar için sınırlı kavramsal değerlendirme bulunmaktadır. Bu çalışma ile öznel örnekler ve güncel akademik çalışmalar kullanılarak literatürde yer alan dokuz adet amaçlı çalışma grubu türü kavramsal olarak ele alınmıştır. Somut örneklerle zenginleştirilen amaçlı çalışma grubu türleri, bir alt başlık olmak yerine bütün şeklinde ele alınarak araştırmacıların çalışma grubu türü seçim sürecinin kolaylaştırılması ve literatüre katkı sağlanması hedeflenmiştir.