Çağdaş Türk Resim Sanatında 1980 Sonrası Dönem ve Günümüz Eğilimleri - Davun, Banu (Çağdaş Türk Resim Sanatı ve Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Bu makale 1980 sonrası dönemdeki Çağdaş Türk resim sanatında öne çıkan belirli ressamları, eserleri, bu dönemin sanatsal dinamiklerini ve günümüzdeki yansımalarını incelemektedir. Bilindiği gibi, 1980'lerin sonlarına doğru Türk resim sanatında yaşanan bazı dönüşümler, politik, sosyal ve kültürel faktörlerin etkisi altında evrimleşmiştir. Çağdaş Türk resim sanatında, 1980'lerin çalkantılı ve sancılı dönemi sonrası, sanatın içsel bir dönüşüm ve genişleme yaşadığı bir zaman dilimini simgeler. Sanatçılar, kendi kimliklerini, toplumsal konulardaki hassasiyetlerini ve kültürel bağlamdaki yerlerini sorgulamışlardır. Türkiye'deki siyasi atmosferin etkisi altında, sanatçılar yeni ve özgün ifade biçimleri arayışına girmişlerdir. Yurt ve dünya konjüktürü gereği politik ve toplumsal konulara daha fazla odaklanmışlardır. Sanatçılar, resimleri aracılığıyla toplumsal sorunlara ve bireysel deneyimlere dair derinlemesine yorumlar yapma eğiliminde olmuşlardır. Aynı zamanda, geleneksel resim teknikleri dışında deneysel ve teknolojik anlamda çağın gereklerine uygun çağdaş tekniklere doğru bir yönelme gözlemlenmiştir. Günümüzde ise Türk resim sanatı, uluslararası platformlarda ses getiren eserlerle dikkat çekmektedir. Bu bağlamda son yıllarda Çağdaş Türk sanatının küresel bir etkileşim içinde olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmamız, bu dönemde ortaya çıkan yeni sanat anlayışlarını ve ressamların eserlerindeki değişen temaları ele alarak, Çağdaş Türk resminin evrimini anlamayı amaçlamaktadır. Günümüzdeki resim sanatındaki önemli eğilimleri de göz önüne alarak, sanatçıların farklı teknikleri ve ifade biçimleriyle nasıl deneyimler yarattığını incelemektedir. Ayrıca, Türk resim sanatının çağdaş gelişimini anlamak ve gelecekteki olası yönelimleri öngörmek isteyen okuyucular için bir kaynak olarak hizmet etmesi ve farkındalık oluşturması açısından önemlidir. This study examines specific painters, their works, the artistic dynamics of the period, and their reflections in contemporary Turkish painting after the 1980s. As is known, some transformations occurred in Turkish painting towards the end of the 1980s, evolving under the influence of political, social, and cultural factors. The turbulent and transformative period in Turkish contemporary painting after the turmoil of the 1980's signifies a time of internal transformation and expansion in art. Artists questioned their identities, societal sensitivities, and places in the cultural context. Influenced by the political atmosphere in Turkey, artists embarked on a quest for new and original forms of expression. Due to the national and global context, they focused more on political and social issues. Through their paintings, artists tended to provide in-depth interpretations of societal problems and individual experiences. Simultaneously, a shift towards contemporary techniques in terms of experimentation and technology, beyond traditional painting techniques, was observed. Today, Turkish painting attracts attention with works that make an impact on international platforms. In this context, it can be said that Contemporary Turkish art has been in global interaction in recent years. Our study aims to understand the evolution of Contemporary Turkish painting by addressing new artistic perspectives emerging during this period and examining changing themes in painters' works. It also explores how artists, considering significant trends in contemporary painting, create experiences with different techniques and forms of expression. Furthermore, it is important as a resource for readers seeking to understand the contemporary development of Turkish painting and anticipate possible future trends, serving to raise awareness.