Çok Katmanlı Kent Olarak Ahlat Harabe Şehirin Turizme Kazandırılması - Subaşı Direk, Yaşar (Bitlis Turizm Araştırmaları, 2024)
Çok katmanlı bir kent olan Ahlat’ın bütün izlerinin ve değerlerinin korunması, dünyaya tanıtımının yapılması ve turizm amaçlı kullanımına yönelik önerilerin geliştirilmesi bu çalışmanın temel hedefidir. Sahip olduğu doğal ve kültürel varlıklarıyla Ahlat,1967 yılından beri yürütülen kazı çalışmalarıyla, ortaya çıkan ve halen gün yüzüne çıkmayı bekleyen korunacak değerleri ve 2019 yılından günümüze ‘Sakin Şehir’ olması ile önemli bir kenttir. Bu çalışma, Ahlat’ın en eski yerleşimlerinden biri olan ‘Harabe Şehir Mahallesi’ ile sınırlı tutulmuştur. Harabe Şehir, sınırları içerisinde bulunan doğa ve insan etkileşimi ürünü olan mağaraları, tarihi yapı türleri, I.ve III. derece arkeolojik sit alanları ve doğal peyzajı nedeniyle, bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gereken bir alandır. Ahlat’ın ilk yerleşim yerlerinden olan Harabe Şehir bölgesinin gerek tarihi dokusunu koruyarak gerekse de ekolojik, doğal ve sürdürülebilir şekilde turizm açısından kullanılabilirliğini irdelemek çalışmanın esas amacıdır. Yazar tarafından 10 yıl öncesinden günümüze farklı mecralarda sunulan ve eğitim kapsamında da ele alınıp incelenen Ahlat Harabe Şehir ile ilgili bu çalışmada verilen önerilerden bazıları, Mimarlık öğrencilerin proje önerileri ile desteklenmektedir. Tarihsel süreç içerisinde oluşan bu çok katmanlı kentin anlaşılması ve geleceğe bu değerlerinin korunarak aktarılması ayrı bir hassasiyet ve sorumluluk gerektirmektedir.