Dünya Kültür Âlemleri - Şen, Ömer (Kültürel Coğrafya, 2024)
Kültürün evrensel ve ulusal boyutları vardır. İnsanlığın ortak değerleri evrensel kültürü oluşturur ve buna coğrafi sınırlar çizmek zordur. Kültürün maddi ve maddi olmayan unsurları vardır. Maddi kültür insanın tarihsel süreçte elle tutulup duyularla sezilebilen her türlü mirasıdır. Maddi olmayan kültür unsurları ise insanın her türlü öğrenilmiş davranışlarını içerir. Dünya kültür bölgelerinin belirlenmesinde çeşitli ölçütler kullanılmasına rağmen en yaygın ölçüt din ve dildir. Kültür bölgelerinin belirlenmesi coğrafyanın temel prensiplerinden “Nerede“ sorusuna da bir yanıt oluşturur. Çoğu kültürün ulusal sınırları yoktur. Kültürel bölge dil, din, fikir gibi birden fazla ortak kültürel özelliği paylaşan insanların oluşturduğu alandır. Dünyayı kültürel olarak bölgelere ayırma hususunda çalışmalar çok eskilere dayansa da ilk kez sistematik olarak dünya kültür bölgeleri ayrımı 1951 yılında Richard J. Russell ve Fred B. Kniffen tarafından yayımlanan Culture Worlds kitabı ile başlar. dünya kültür bölgeleri kavramının temel çerçevesi çizilerek yedi temel bölge belirlenmiştir. Bu ayrım 1980’lere kadar temel başvuru kaynağı olmuştur. 1967’de Broek ve Webb, “A Geography of Mankind” isimli kitaplarında dört majör ve üç minör kültürel bölge sınırı çizmişlerdir. Günümüzde ise bu kadar geniş sınırları olan bir ayrım yapmak oldukça zordur. Küreselleşme ile birlikte hızla değişen ve dönüşen dünyada genel kabul gören altı ana kültür bölgesi ve bunların alt kültür bölgelerinden bahsetmek mümkündür. Bu bölgeler: Asya Kültür Bölgesi (Güney Asya-Güneydoğu Asya-Doğu Asya-Batı Asya-Orta Asya), Rusya Kültür Bölgesi, Avrupa Kültür Bölgesi, Afrika Kültür Bölgesi (Kuzey Afrika-Sahra Altı Afrika’sı), Avustralya Kültür Bölgesi, Amerika Kültür Bölgesi (Kuzey Amerika- Güney Amerika).