AR-GE Laboratuvarlarında İş Sağlığı ve Güvenliği - Dokan, Fatma Kılıç (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
İş sağlığı ve güvenlik konularında laboratuvarlarda uygulanan önlemler, çalışanların sağlığını korumak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak açısından kritik bir öneme sahiptir. Laboratuvarlarda bu konudaki çalışmalar, hem çalışanların hem de öğrencilerin sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla sürekli olarak güncellenmeli ve günümüz şartlarına uyarlanmalıdır. AR-GE, genellikle şu iki ana bileşeni içerir: Araştırma (Araştırma) Temel Araştırma ve Uygulamalı araştırma konularını kapsar. Geliştirme-Ürün Geliştirme: Yeni ürün tasarımı, test işlemi ve piyasaya sürülmesi sürecidir. Bu aşamada, araştırmanın ticari süreçlerin dönüştürülmesini içerir. Geliştirme Süreci Mevcut seçenekler veya yöntemlerin amacıyla yapılan çalışmalardır. Bu, üretim parçalarının daha verimli hale getirilmesini veya yeni teknolojilerin entegrasyonunu içermektedir. AR-GE'nin Uygulama Alanları: Yeni ürün tasarımı olmak üzere başlıca AR-GE laboratuvarlarının bulunduğu sektörler; İlaç ve biyoteknoloji, gıda–tarım ve hayvancılık alanında üretim ve araştırma yapılan laboratuvarlar, tekstil ve mobilya teknolojileri, bilgi teknolojileri, enerji, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği çözümleri üzerinde araştırma yapılan yerlerdir.AR-GE, gelişmişliği teşvik eden ve bilimsel ilerlemeyi destekleyen bir süreç olarak, üretim ve geliştirme yapılan her sektörde bulunur. Ar-Ge laboratuvarlarında genellikle ileri düzey incelemeler, geliştirme ve geliştirme hizmetleri için birçok potansiyel risk ve tehlike içermektedir. Sonuç olarak, AR-GE laboratuvarlarında iş sağlığı ve güvenliği, hem çalışanların korunmasını hem de verimliliği, hukuki uyumlulukları, iş sürekliliği ve kurumsal itibar bakış açısından kritik öneme sahiptir.