İş Hijyeni Laboratuvarlarında İş Sağlığı ve Güvenliği - Durman, Nevzat (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
İş kazaları ve meslek hastalığına sebep olabilecek çalışma ortamından kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri tespit etmek amacıyla iş hijyeni ölçümleri gerçekleştirilmektedir. İş hijyeni ölçümleri sonucunda tespit edilen riskler ile alakalı gerekli teknik ve organizasyonel önlemlerin alınması sağlanarak çalışanların sağlığının korunması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada iş sağlığı güvenliği alanında bu denli önemli bir faaliyet gösteren iş hijyeni ölçüm laboratuvarlarının yasal statüsü, yetkilendirme süreci, personel yapısı, gerçekleştirilen ölçüm ve analizler, hizmet kalitesi hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada ayrıca her aşaması ile iş sağlığı ve güvenliğine hizmet veren iş hijyeni laboratuvarlarında dikkat edilmesi gereken hususlara, düzenlenen ölçüm raporunda bulunması gereken asgari durumlara, iş hijyeni ölçümlerinin tekrar edilmesi gereken durumlara ve iş hijyeni kontrol hiyerarşisine de yer verilmiştir.