Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı, Tarihçesi, Önemi ve İlkeleri - Şenkal, Ozan (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını koruyarak güvenli bir çalışma ortamı sağlamayı hedefleyen uygulamalardır. Laboratuvarlar ve atölyeler, kimyasal maddeler, kesici aletler ve makineler nedeniyle İSG açısından riskli alanlardır. Bu risklerden dolayı çalışanların korunması Sanayi Devrimi'yle birlikte başlamış ve önem kazanmıştır. 19. yüzyılda ağır iş koşullarının iş kazalarını arttırması, işçi hakları ve güvenlik düzenlemelerinin başlamasına yol açmıştır. 20. Yüzyıla gelindiğinde ise uluslararası standartlar geliştirilmiştir. Özellikle laboratuvar ve atölyelerde İSG, ciddi yaralanma ve tehlikeleri önlemek için hayati önem taşımaktadır. Laboratuvar ve atölyelerde iş sağlığı ve güvenliği, hem çalışanların korunması hem de iş süreçlerinin güvenli ve verimli bir şekilde sürdürülmesi açısından kritik öneme sahiptir. İSG Kavramı, Tarihçesi, Önemi ve İlkeleri bilinmesi, benimsenmesi ve doğru bir şekilde uygulanması, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesine, dolayısıyla işletmelerin ve çalışanların refahına katkı sağlamaktadır.