Kadın Voleybolcularda Ön Çapraz Bağ Yaralanması - Ölmez, Emre; İlgen, Yunus (Spor Bilimlerinde Güncel Çalışmalar III-Güz, 2025)
Bu çalışmada elit kadın voleybol sporcularında görülen ön çapraz bağ yaralanmalarına neden olan faktörlerin literatür taramasıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamız kapsamında 2014-2024 yılları arasında kadın voleybolcularda ön çapraz bağ yaralanmalarıyla ilgili çalışmalar incelenmiştir. Bu çalışmalar akademik arama motorları ve veritabanları olan “Crossref, Google Scholar, Pubmed” kullanılarak ve arama için “Female volleyball players”, “anterior cruciate ligament injury”, “prevention program” anahtar kelimeleri seçilerek taranmıştır. Yapılan literatür araştırmasında, kadın voleybolcularda ön çapraz bağ yaralanması riskinin artması çeşitli anatomik, gelişimsel, nöromüsküler ve hormonal faktörlere bağlandığı görülmüştür. Voleybol branşının oyun yapısı, oyuna özgü kuralların değişikliklerinin, oyundaki pozisyon görevleri gibi faktörlerin ön çapraz bağ yaralanmalarının artmasına neden olduğu bulgusuna da ulaşılmıştır. Anatomik ve hormonal faktörler, kemik anatomisi, bağ gevşekliği ve hamstring kaslarının güçlendirilmesi dahil olmak üzere sakatlığın önlenmesinde ve sakatlık sonrası rehabilitasyon sürecinde önemli katkıda bulunan faktörler olarak tanımlanmıştır.Sonuç olarak kadın voleybolcularda ön çapraz bağ yaralanmalarının sık görülmesi ve uzun sakatlık sürecine bağlı olarak sporsal verim açısından olumsuz etkiye sahip olması göz önünde bulundurulduğunda kadın sporcular için önleme programlarının önemi artmıştır.