Sporda Psikolojik Dayanıklılık Kavramı Üzerine Yapılan Çalışmaların Vosviewer ile Bibliyometrik Analiz - Seçer, Emrah (Spor Bilimlerinde Güncel Çalışmalar lV-Güz, 2025)
Bu çalışma, sporda psikolojik dayanıklılık kavramı üzerine yapılan bilimsel çalışmalara ilişkin bibliyometrik bir analiz sunmaktadır. Araştırma, literatürdeki eğilimleri, ortak yazarları, ülkeleri, kurumları ve kavramsal bağlantıları, metinlerin ve yazarların bibliyometrik eşleşmelerini belirlemek amacıyla Web of Science (WOS) veritabanına dayalı olarak yürütülmüştür. Psikolojik dayanıklılık kısaca, bireylerin stresli durumları olumlu bir şekilde aşma yeteneği olarak tanımlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi başlığı içeriğinde yer alan bibliyometrik analiz kullanılarak veriler analiz edilmiş ve raporlaştırılmıştır. VOSviewer yazılımı ile kavramlar arasındaki ilişkiler görselleştirilmiş ve çok boyutlu analizler gerçekleştirilmiştir. Analizlerde 2005-2024 yılları arasında 86 çalışma incelenmiş ve en çok atıf alan yazarlar David Fletcher ve Mustafa Sarkar olmuştur. İngiltere ve ABD en çok yayın ve atıfa sahip ülkeler olarak dikkat çekmiştir. Anahtar sözcük analizi, “psychological resilience”, “sport” ve “athletes” gibi ifadelerin yoğun kullanıldığını göstermiştir. Sonuçlar, sporda psikolojik dayanıklılık üzerine uluslararası literatürdeki çalışma sayısının sınırlı olduğunu ve bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, gelecekteki araştırmalar için bir yol haritası sunmakta ve psikolojik dayanıklılığın sporda artan önemi üzerine odaklanmaktadır.