Yaşlı Bakımının Görünmeyen Yükü: Merhamet Yorgunluğu - Üner, Elif (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Dünyada ve Türkiye'de ortalama yaşam süresinin ve yaşlı nüfusun artışıyla birlikte, sağlık sorunlarının da artması ve dolayısıyla bakıma ihtiyaç duyanların sayısının artması beklenmektedir. Huzurevleri ve bakım evlerinde, yaşlı bireylerle en yakın teması kuran kişiler genellikle yaşlı bakım hemşireleridir. Yaşlı bakım hemşireleri arasında sıkça görülen ve kariyerlerinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkan önemli bir sorun, merhamet yorgunluğu olarak bilinir. Merhamet yorgunluğu, yaşlı bireylere duyulan empati ve ilginin sonucu olarak ortaya çıkan bir tür duygusal tükenmişlik durumunu ifade eder. Yaşlı bakım hemşirelerinin karşılaştığı bir dizi zorluk, merhamet yorgunluğunun gelişmesine neden olabilir. Bu zorluklar arasında yetersiz hemşire sayısı, eksik görev tanımları, uzun ve vardiyalı çalışma saatleri, mesleki riskler ve iletişim zorlukları bulunmaktadır. Bu nedenle, yaşlı bakım hemşirelerinin merhamet yorgunluğunu önlemek veya yönetmek için uygun destek ve kaynaklar sağlamak kritik öneme sahiptir. Yaşlı bakım hemşirelerinin merhamet yorgunluğunu önlemek ve dolayısıyla bakım kalitesini artırmak için, belirli aralıklarla merhamet yorgunluğu taramaları yapılmalı ve çalışma ortamlarında düzenleyici ve koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu, sağlık çalışanlarının duygusal ve fiziksel sağlıklarını korumak için önemlidir ve aynı zamanda hastalarına daha iyi hizmet verme yeteneklerini artırabilir.