Tularemi - Agüloğlu Bali, Elif (Mikrobiyolojide Güncel Konular V (Bahar), 2024)
"Tularemi", Francisella tularensis’in neden olduğu zoonotik bir hastalıktır. Ana rezervuarlar tavşanlar, kemirgenler ve kenelerdir, insanlara genellikle bu hayvanlar veya kontamine sularla temas yoluyla bulaşır. Çeşitli klinik formları vardır: ülseroglandüler, glandüler, oküloglandüler, orofarengeal, pnömonik ve tifoidal. Enfeksiyon, dünya çapında, özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yaygındır. Türkiye’de zaman zaman salgınlara yol açmıştır. Tularemi tedavisinde aminoglikozidler, tetrasiklinler ve florokinolonlar etkilidir. Profilaksi açısından, zoonotik ve vektör kaynaklı maruziyetin minimizasyonu, böcek ısırıklarına karşı koruyucu önlemlerin alınması ve kontamine su kaynaklarının dezenfeksiyonu önem arz eder. Tularemia is a zoonotic disease caused by Francisella tularensis. The disease is usually contracted through contact with infected animals or contaminated water. The main reservoirs of the disease are rabbits, rodents, and ticks. Tularemia has several clinical forms, including ulceroglandular, glandular, oculoglandular, oropharyngeal, pneumonic, and typhoidal. The disease is widespread globally, particularly in North America, Europe, and Asia. Tularemia has occasionally caused outbreaks in Turkey. Aminoglycosides, tetracyclines, and fluoroquinolones have been found to be effective in treating tularemia. To prevent infection, it is important to minimize exposure to zoonotic and vector-borne sources, take protective measures against insect bites, and disinfect contaminated water sources.