Şigelloz - Yılmaz, Ezgi (Mikrobiyolojide Güncel Konular V (Bahar), 2024)
Şigelloz, kişisel ve genel hijyen koşullarının standartların altında olduğu kaynakları sınırlı ülkelerde endemik görülmekte olup bu bölgelerdeki çocuklarda invazif ishalin en sık etkenidir. Pediyatrik popülasyonu daha çok etkileyen Shigella, ishale bağlı mortalitenin en sık ikinci etkenidir. Klinik semptom ve bulguların şiddeti, infekte eden serotipe ve konağın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Antibiyotik dirençli Shigella infeksiyonlarında son 10 yılda artmaktadır. Çoklu ilaç dirençli infeksiyonların özellikli gruplarda bulaşmasını ve yayılmasını engelleyici önlemler konusunda stratejiler geliştirilmelidir. Aşı çalışmaları devam etmekte olup etkin bir aşıyla toplum bağışıklığının sağlanmasına ikincil mortalite ve morbiditede iyileşme olabileceği gibi antibiyotik kullanımın azalmasına bağlı olarak dirençli suşların yayılması da önlenebilir. Shigellosis is endemic in countries with limited resources where hygiene conditions are below standards, and is the most common cause of invasive diarrhea in children. The severity of clinical symptoms and signs may vary depending on the infecting serotype and the characteristics of the host. Antibiotic-resistant Shigella infections have been increasing in the last decade. Strategies should be developed to spread of multidrug-resistant infections. Vaccine studies are ongoing, and with an effective vaccine, there may be an improvement in mortality and morbidity secondary to ensuring herd immunity, and the spread of resistant strains may be prevented due to a decrease in antibiotic use.