Psittakoz Epidemiyolojisi, Tanı ve Tedavisi - Tunçer, Gülşah (Mikrobiyolojide Güncel Konular V (Bahar), 2024)
Psittakoz, Chlamydia psittaci’nin neden olduğu belirgin sistemik bulgulara ve bazı solunum semptomlarına neden olan bir infeksiyon hastalığıdır. Genellikle papağan, hindi gibi kuş türlerinden insanlara bulaşmaktadır. Etken, Gram-negatif, spor oluşturmayan, kapsülsüz ve zorunlu hücre içi bir bakteridir. İnfeksiyon genellikle solunum yoluyla, doğrudan temasla veya bulaşıcı akıntıların veya tozun aerosol haline getirilmesiyle yayılır. Hastalık, ani başlangıçlı ateş, belirgin baş ağrısı ve kuru öksürük şeklinde ortaya çıkabileceği gibi asemptomatik de seyredebilir. Genellikle yakın bir kuş teması öyküsü vardır. Vakaların yaklaşık %80'inin akciğer grafisinde bulgu vardır. Tedavide tetrasiklinler tercih edilen ilaçlardır. Tetrasiklinlerin kontrendike olduğu durumlarda azitromisin veya klaritromisin genellikle ikinci basamak tedavi olarak önerilmektedir. Psittacosis is an infectious disease caused by Chlamydia psittaci, characterized by prominent systemic symptoms and some respiratory symptoms. It is typically transmitted to humans from bird species such as parrots and turkeys. The causative agent is a Gram-negative, non-spore- forming, non-capsulated, obligate intracellular bacterium. The infection is usually spread through respiratory droplets, direct contact, or aerosolization of infectious secretions. The disease can manifest with abrupt onset fever, significant headache, and dry cough. Approximately 80% of cases show findings on chest X-ray. Tetracyclines are the preferred drugs for treatment. In cases where tetracyclines are contraindicated, azithromycin generally recommended as second-line therapy.