Rehabilitasyon Havuzu İçin Gerekli Özellikler - Ceylan, Hatice (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Su terapisi olarak da bilinen akuatik rehabilitasyon, uzun yıllardır rehabilitasyon ve fizik tedavide kullanılmıştır. Akuatik rehabilitasyonda, suyun fizyolojik etkilerinin sağlanabilmesi ve tedavinin etkin yapılabilmesi için rehabilitasyon havuzu bazı özelliklere sahip olmalıdır. Havuz eğlence, spor amaçlı kullanımdan nörolojik, ortopedik hastalıkların tedavisine kadar değişen yelpazede kullanım amacına sahiptir. Kullanım amacına göre havuzda olması gereken özellikler değişmektedir. Havuz binasına girerken, havuza giriş-çıkışlarda ve havuz içinde hastanın güvenliğini sağlayacak ve rahat hareket etmesine imkân verecek tedbirler alınmalıdır. Rehabilitasyon havuzları girişi rampa ya da taşıma liftiyle sağlanan, yaklaşık 140 cm derinlikte, tabanı eğimli olduğu için iki bölgesi arasında derinlik farkı bulunan ve su sıcaklığı nötral ya da sıcak olan havuzlardır. Havuz hijyeni için hasta eğitimi verilmeli, gerekli fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontroller yapılmalıdır. Su içi egzersizleri daha verimli hale getirmek için yardımcı araçlar kullanılmalıdır. Aquatic rehabilitation, also known as hydrotherapy, has been used in rehabilitation and physical therapy for many years. In aquatic rehabilitation, the rehabilitation pool should have some features in order to provide the physiological effects of water and to make the treatment effective. The pool can be used for entertainment, sports, neurological, orthopaedic diseases. The features that should be in the pool vary according to the intended use. The safety of the patient should be ensured when entering the pool building, entering and exiting the pool and in the pool. Rehabilitation pools are pools whose entrance is provided with a ramp or transfer lift, with a depth of approximately 140 cm, with a depth difference between the two regions as the bottom is inclined and the water temperature is neutral or warm. Patient education should be given for pool hygiene and necessary physical, chemical and microbiological controls should be performed. Assistive tools should be used to make in-water exercises more efficient.