Hidroterapinin Vücut Sistemlerine Etkisi - Doğan, Yunus Emre (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Su eski çağlardan beri bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Günümüzde hidroterapinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Hidroterapi kas-iskelet sistemi, kardiovasküler sistem, solunum sistemi gibi pek çok vücut sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Günümüzde hidroterapi osteoartrit, inflamatuar artritler, fibromiyalji, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi çeşitli hastalıklarda ve özel popülasyonlarda (yaşlılar ve gebeler gibi) güvenle kullanılmaktadır ve ağrı, fonksiyon, yaşam kalitesi kalitesi gibi parametreler üzerinde önemli iyileştirmelere neden olmaktadır. Her ne kadar etkinliği yapılan çok sayıda çalışma ile kanıtlansa da, etki mekanizmalarının aydınlatılması amacıyla daha kaliteli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Water has been used as a treatment method since ancient times. Nowadays, the importance of hydrotherapy is increasing day by day. Hydrotherapy has positive effects on many body systems such as the musculoskeletal system, cardiovascular system and respiratory system. Today, hydrotherapy is used safely in various diseases such as osteoarthritis, inflammatory arthritis, fibromyalgia, heart failure, chronic obstructive pulmonary disease and in special populations (such as the elderly and pregnant women) and causes significant improvements in parameters such as pain, function, quality of life. Although its effectiveness has been proven by numerous studies, higher quality studies are needed to elucidate the mechanisms of action.