Romatolojik Hastalıkların ve Kas İskelet Sistemi Hastalıklarının Tedavisinde Balneoterapi - Baygutalp, Fatih (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Balneoterapi mineralli ve termal sular, çamur banyosu (peloidler) gibi doğal unsurlar ile yapılan tedavi yöntemidir. Çeşitli romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalıkların tedavisinde özellikle ağrı yönetiminde tamamlayıcı ve destekleyici bir tedavi yöntemidir. Yararlı özellikleri muhtemelen mekanik, termal ve kimyasal etkilerden kaynaklanmaktadır. Kaplıca tedavisi en sık kullanılan balneoterapi yöntemi olup termal ve mineralli, şifalı suların başta banyo şeklinde olmak üzere kaplıcalarda kullanılmasıyla gelişen bir tedavi yöntemidir. Katı ve sıvı bir bileşenin karışımından oluşan çamur terapisi ise, lokal veya tüm vücuda sargı şeklinde uygulanan; kan akışını, metabolizmayı ve bağ dokusu elastikiyetini artırarak kas spazmlarının ve ağrının azalmasını sağlayan bir terapidir. Balneoterapi daha çok romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalıklarının önlenmesi, tedavisi ve rehabilitasyonu için uygulansa da, dermatolojik, immünolojik ve inflamatuar hastalıklar, kronik ağrı sendromları, kronik kalp hastalıklarının tedavisi veya rehabilitasyonu gibi diğer çeşitli endikasyonlarda da kullanılmaktadır. Ayrıca metabolik sendromlar, nörolojik hastalıkların yanı sıra psikiyatrik hastalıkların rehabilitasyonunda da kullanılmaktadır. En sık, romatoid artrit, ankilozan spondilit, osteoartrit, fibrolmiyalji sendromu ile bel, boyun ve omuz ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Balneoterapi ve çamur terapisi birkaç seanstan 21 seansa kadar uygulanabilmektedir. Etki süresi genelde 3 ay kadar sürebilmektedir. Ancak balneoterapinin etkinliğini, güvenliğini, standart prosedürlerini ve olası yan etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Balneotherapy is a treatment method performed with natural elements such as mineral and thermal waters and mud baths (peloids). It is a complementary and supportive treatment method in the treatment of many diseases, especially various rheumatic and musculoskeletal diseases, especially in pain management. Its beneficial properties are probably due to mechanical, thermal and chemical effects. Thermal spring treatment is the most commonly used balneotherapy method and is a treatment method that develops by using thermal, mineral and healing waters in thermal springs, especially in the form of baths. Mud therapy, on the other hand, consists of a mixture of solid and liquid components and is applied locally or as a wrap to the whole body, and reduces muscle spasms and pain by increasing blood flow, metabolism and connective tissue elasticity. Although balneotherapy is mostly applied for the prevention, treatment and rehabilitation of rheumatic and musculoskeletal diseases, it is also used in various other indications such as dermatological, immunological and inflammatory diseases, chronic pain syndromes, treatment or rehabilitation of chronic heart diseases. It is also used in the rehabilitation of metabolic syndromes, neurological diseases as well as psychiatric diseases. It is most commonly used in the treatment of rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, osteoarthritis, fibromyalgia syndrome, low back, neck and shoulder pain. Balneotherapy and mud therapy can be applied from a few sessions to 21 sessions. The effect period can generally last up to 3 months. However, more research is needed to determine the effectiveness, safety, standard procedures, and possible side effects of balneotherapy