Balneoterapi Yöntemleri - Ertem, Uğur (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Balneoterapi, esas olarak banyo tedavisi anlamına gelmektedir. Genel olarak mineral içerikli, termal özellikli suların, gaz ve peloid (çamur) gibi maddelerin uygulama yöntemi, süresi ve dozajı önceden belirlenmek suretiyle; içme, banyo, paket ve inhalasyon yoluyla uygulandığı tedavi seçeneğidir. Uzun yıllardır kullanılan bir tedavi seçeneği olmasına ve birçok yeni tedavi seçeneği çıkmasına rağmen günümüzde hala yaygın olarak kullanımı devam etmektedir. Balneoterapi başlıca, banyo, içme kürleri, inhalasyon, peloidoterapi, hidroterapi olmak üzere çeşitli yöntemlerle uygulanabilmektedir. Başta kas iskelet sistemi hastalıkları ve romatolojik hastalıklar olmak üzere birçok sistem üzerinde iyileştirici ve tedavi edici etki oluşturabilmektedir. Oluşturduğu olumlu etkilere rağmen yan etkisinin de olduğu unutulmamalıdır. Hekim tarafından uygun hastalara belirli süre, doz, şekillerde ve gözetim altında balneoterapi yöntemleri önerilmelidir. Balneotherapy essentially means bath therapy. In general, the application method, duration and dosage of mineral-containing, thermal waters, gas and peloid (mud) substances are determined in advance; It is a treatment option applied through drinking, bathing, packs and inhalation. Although it has been a treatment option that has been used for many years and many new treatment options have emerged, it is still widely used today. Balneotherapy can be applied with various methods, mainly bathing, drinking cures, inhalation, peloidotherapy and hydrotherapy. It can have a healing and therapeutic effect on many systems, especially musculoskeletal diseases and rheumatological diseases. Despite its positive effects, it should not be forgotten that it also has side effects. Balneotherapy methods should be recommended to suitable patients by the physician for a certain duration, dose, forms and under supervision.