Solid Organ Nakli Sonrası Uzun Dönem Komplikasyonlar ve Hemşirelik Bakımı - Aslan Doğan, Bahar; Selçuk Topbaş, Sedef; Kandemir, Didem (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Solid organ nakli olan hastalar, uzun dönemde genellikle immünsüpresif tedaviye bağlı olarak enfeksiyonlar, kardiyovasküler komplikasyonlar (aritmiler, hipertansiyon, koroner arter hastalığı vb.), gastrointestinal ve hepatik komplikasyonlar, endokrinolojik ve metabolik komplikasyonlar (diyabet, dislipidemi, metabolik sendrom vb.), nörolojik komplikasyonlar (nöropatiler vb.), onkolojik komplikasyonlar ve kas-iskelet sistemi komplikasyonları (osteopeni ve osteoporoz vb.) gibi birçok komplikasyon açısından risk altındadır. Bu komplikasyonlar; kötü prognoza, yaşam kalitesinin azalmasına, yüksek morbidite ve mortalite oranları ile sağlık bakım maliyetlerinin artmasına neden olabilen nakil sonrası organ reddiyle sonuçlanabilir. Bu nedenlerle, solid organ alıcılarında uzun dönem komplikasyonların önlenmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Bu kapsamda, solid organ nakil alıcılarının risk faktörleri açısından değerlendirilmesi, erken tanı, etkin tedavi ve bakım girişimleri ile hasta sonuçlarının iyileştirilmesi önemlidir.