Gebeliğin Hipertansif Hastalıkları - Tultak, Sevil (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Gebelikteki hipertansifbozukluklar ,dünya çapında anne ve perinatal ölümlerin önde gelen nedenlerinden birini oluşturmaktadır.Yüksek gelirli ülkelerde anne ölümleri,gelişmekte olan ülkelere göre çok daha düşük olsa da,yüksek gelirli ülkelerdeki anne ölümlerinin %16'sı hipertansif bozukluklardan kaynaklanır.Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG), gebe kadınlardaki hipertansiyonu klinik olarak en az 4 saat arayla 2 veya daha fazla durumda annenin sistolik kan basıncının ≥ 140 mm Hg'ye ve/veya diyastolik kan basıncının ≥ 90 mm Hg olması şeklinde tanımlar. Ayrıca şiddetli hipertansiyonu ≥160 mm Hg sürekli sistolik kan basıncı ve/veya ≥ 110 mmHgdiyastolik kan basıncı olarak kategorize eder; bu değerlerde tedavide gecikmeleri önlemek için 15 dakika gibi kısa bir sürede doğrulama yapılmasını önerir.Gebelik sürecinde görülen hipertansiyon;kronik hipertansiyon, sekonderhipertansiyon,gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi/eklampsi, kronik hipertansiyona superempozepreeklampsi olarak sınıflandırılır.Antihipertansif ilaç tedavisine başlama eşikleri,tanıya,hipertansiyonun şiddetine ve eşlik eden hastalıklara bağlı olarak değişir.Gebelikte akut şiddetli hipertansiyon,komplikasyonları önlemek için genellikle 30-60 dakika içinde tedavi edilmesi gerekir.Akut ve kronik hipertansiyonda tedavi eşiği ≥160 mmHg sürekli sistolik basıncı ve/veya ≥ 110 mmHgdiyastolik kan basıncı olup kronik hastalarda tedavi hedefi 159-120/109-80 mmHg’dır.Şiddetli olmayan kan basıncı aralıkları için tedavi eşikleri tartışılmaya devam etmektedir. Hypertensivedisorders in pregnancy constituteone of the leading causes of maternal and perinatal deaths world wide.Even tough maternal mortality is much lower in high-income countries than in developing countries ,16 % of maternal deaths in high-in come countries are caused by hypertensive disorders.American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) defines hypertension in pregnant women as maternal systolic blood pressure ≥ 140 mmHg and/or diastolic blood pressure ≥ 90 mmHg on 2 or more occasions at least 4 hours apart and categorizes severe hypertension as sustained systolic blood pressure ≥160 mmHgand/or diastolic blood pressure ≥110 mmHg; recommends verification in 15 minutes to prevent delays in treatment.Hypertension during pregnancy is classified as chronic hypertension, secondary hypertension, gestational hypertension, preeclampsia/eclampsia, and preeclampsia superimposed on chronic hypertension (8). Thresholds for initiating antihypertensive drug therapy vary depending on diagnosis, severity of hypertension, andcomorbidities. Acute severe hypertension in pregnancy requires immediate treatment, usually within 30 to 60 minutes, to prevent complications.The treatment threshold in acute or chronic hypertension is ≥160 mmHg sustained systolic blood pressure and/or ≥ 110 mmHg diastolic blood pressure and the treatment targets in chronic patients are 159-120/109-80 mmHg.Non-severe blood pressure range for treatment thresholds continues to be debated.