Sürrenal Yetmezlik - Salış, Mustafa (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Sürrenal yetmezlik, hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabilen, mineralokortikoidlerin veya adrenal androjenlerin sentez veya salgılanmasında yetersizlik olsun ya da olmasn, glukokortikoidlerin sentezindeki yetersizlik sonucu oluşan bir hastalıktır. Normalde, sürrenal bezler stres durumlarında kortikosteroid salgılar ve vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olur. Ancak kritik hastalık durumlarında, aşırı stres ve vücuttaki inflamatuar yanıtlar sürrenal bezleri etkileyebilir ve kortikosteroid üretimini olumsuz yönde etkileyebilir.Yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan kritik hastalarda meydana gelen sürrenal yetmezlik tablosu ise “Kritik Hastalıkla İlişkili Kortikosteroid Yetmezliği” olarak adlandırılır. Kritik hastalıkla ilişkili kortikosteroid yetmezliği, vücutta stresle başa çıkma mekanizmasının bozulmasına neden olabilir. Kortizol eksikliği, hipotansiyon, hipoglisemi, elektrolit dengesizlikleri, inflamasyon ve immün yanıtların düzensizleşmesi gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu durum, hastanın kritik hastalık durumunda iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir ve hayati tehlikelere neden olabilir.Kritik hastalıkla ilişkili sürrenal yetmezlik, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Tedavi genellikle kortikosteroidlerin eksikliğin yerine konmasıyla yapılır. Kritik hastalıkla ilgili yoğun bakım birimlerinde ve cerrahi operasyonlarda bu durumu önlemek ve yönetmek için özel protokoller ve tedavi stratejileri kullanılmaktadır. Adrenal insufficiency arises due to a deficiency in the synthesis of glucocorticoids, regardless of whether there is an insufficiency in the synthesis or secretion of mineralocorticoids or adrenal androgens. This condition can lead to life-threatening consequences. Normally, the adrenal glands secrete corticosteroids in response to stress, aiding the body in coping with stressors. However, in cases of critical illness, extreme stress, and inflammatory responses, the adrenal glands can be adversely affected, leading to a negative impact on corticosteroid production.Adrenal insufficiency in critically ill patients within the intensive care unit is referred to as “Critical Illness-Associated Corticosteroid Insufficiency.” Corticosteroid insufficiency associated with critical illness can compromise the body’s stress coping mechanisms. Cortisol deficiency can result in severe complications such as hypotension, hypoglycemia, electrolyte imbalances, inflammation, and dysregulation of immune responses. These complications can detrimentally affect the patient’s recovery process during critical illness and pose life-threatening situations.Adrenal insufficiency associated with critical illness requires prompt medical attention. Treatment typically involves replacing the deficiency with corticosteroids. Specialized protocols and treatment strategies are employed in intensive care units and surgical operations related to critical illness to prevent and manage this condition.