Motor Nöron Hastalıkları - Kılıç, İsa (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Amyotrofik lateral skleroz (ALS) kas güçsüzlüğü, yeti yitimi ve ortalama birkaç yıl içeresinde solunum yetmezliğine bağlı ölüm ile sonuçlanan progresif nörodejeneratif bir hastalıktır. Semptom ve bulgular üst ve alt motor nöron kaybına sekonder gelişir. Öykü ve fizik muayene ile tanı kriterlerini karşılayan, elektrodiagnostik olarak desteklenen, laboratuvar ve radyolojik olarak dışlanamayan hastalar ALS olarak kabul edilir. Hastaların çoğu solunumsal komplikasyonlarından dolayı kaybedilir. Solunumsal komplikasyonları uygun şekilde yönetmeleri çok önemlidir. Non-invaziv ventilasyon (NİV), ALS tedavisinin temel bileşenidir ve sağkalımı artırdığı gösterilmiştir. Trakeostomi ile uzun süreli ventilasyon ALS’li hastalara uygun ortamlarda kabul edilebilir yaşam kalitesi sunar.