Dekübit Ülseri ve Yara Yeri Enfeksiyonu - Bulut, Kadir (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Dekübit ülserleri, uzun süreli basınç veya sürtünme nedeniyle ciltte ve altındaki dokularda oluşan yaralanmalardır. Özellikle hareketsiz veya yatalak bireylerde yaygındır ve 65 yaş üstü popülasyonda sık görülür. Enfeksiyon, bu yaraların yaygın bir komplikasyonudur ve ciddi durumlarda sepsise yol açabilir. Basınç ülserleri, ciddiyetlerine göre dört evreye ayrılır ve hafif kızarıklıktan derin doku hasarına kadar değişir. Önlenmeleri için sık pozisyon değişikliği, iyi cilt bakımı ve özel yastıklar kullanmak önemlidir. Tedavi, yaranın temizlenmesi, uygun pansuman ve gerektiğinde antibiyotik kullanımını içerir. Decubitus ulcers, also known as pressure ulcers, are injuries to the skin and underlying tissues caused by prolonged pressure or friction. They are common in immobile or bedridden individuals and frequently occur in those over 65. Infection is a common complication of these ulcers and can lead to sepsis in severe cases. Pressure ulcers are classified into four stages, ranging from mild redness to deep tissue damage. Prevention involves frequent position changes, good skin care, and the use of special cushions. Treatment includes cleaning the wound, proper dressing, and the use of antibiotics if necessary.