Üriner Sistem Enfeksiyonları - Doğrugörün, Ayla (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Üriner sistem enfeksiyonları (ÜSE), üretra, mesane, böbrekler ve üreterleri etkileyen bakteriyel enfeksiyonlar olup, asemptomatik bakteriüriden septik şoka kadar değişen klinik tablolar sunar. Kadın cinsiyeti, gebelik, postmenopozal dönem, antibiyotik kullanımı, diabetes mellitus, üriner kateter varlığı ve cerrahi girişimler ÜSE risk faktörlerindendir. ÜSE'ler lokalizasyonlarına göre sistit veya piyelonefrit olarak sınıflandırılır ve komplike olmayan veya komplike olarak ayrılır. Komplike ÜSE, yabancı cisim varlığı veya immunsupresyon gibi faktörlerle ilişkilidir. Escherichia coli, ÜSE'lerin en yaygın nedenidir. Tanı klinik semptomlar, idrar tahlili ve kültür sonuçlarına dayanır. Urinary tract infections (UTIs) are bacterial infections affecting the urethra, bladder, kidneys, and ureters, presenting a clinical spectrum from asymptomatic bacteriuria to septic shock. Risk factors for UTIs include female gender, pregnancy, postmenopausal period, antibiotic use, diabetes mellitus, presence of urinary catheters, and surgical interventions. UTIs are classified by location as cystitis or pyelonephritis and as uncomplicated or complicated. Complicated UTIs are associated with factors like foreign body presence or immunosuppression. Escherichia coli is the most common cause of UTIs. Diagnosis is based on clinical symptoms, urinalysis, and culture results.