Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonları - Vetem Karagülle, İnci (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Merkezi sinir sistemi enfeksiyonlarının mortalite ve morbiditesi yüksek olup hızlı bir şekilde tanı ve tedavisi sağkalım açısından önemlidir. Tanısı; klinik semptomların beyin omurilik sıvısı (BOS) alınarak analizi ve/ veya nöroradyolojik görüntüleme yöntemleri ile desteklenmesi esasına dayanır. BOS analizi ile basınç ölçümü, lökosit sayısı ve tanımlaması, glukoz, protein değerlendirilmesi ile enfeksiyon tanısı gram ,kültür ve serolojik testler ile etkene yönelik tanımlamalar yapılır. Radyolojik incelemeler de nörolojik semptomları olan hastanın tanı ve diğer hastalıklardan ayırıcı tanısını yapmada ve beyin abselerinde tedavi takibinde yol göstericidir. Tedavinin hızlı şekilde düzenlenmesi mortaliteyi azaltarak uzun dönem nörolojik sekel gelişimini önlemede de önem taşır.