Gastrointestinal Sistem Kanamaları - Paksoy Şenol, Ela (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Akut gastrointestinal sistem kanamaları sık görülen bir klinik tablodur. Güncel medikal tedaviler ile insidansta azalma olsa da artan yaşlı nüfus ve kullanılan ilaçlar nedeniyle önemli mortalite ve morbidite nedeni olmaya devam etmektedir. Yoğun bakım takibi, yeni endoskopik ve girişimsel radyoloji teknikleriyle birlikte erken tanı ve tedavinin mortaliteyi azaltacağı literatürler ve kılavuzlar eşliğinde gözden geçirilmiştir. Acute gastrointestinal system bleeding is a common clinical picture. Although the incidence has decreased with current medical treatments, significant mortality and morbidity continue due to the elderly population and drug use. Intensive care follow-ups are reviewed, with new early diagnosis and treatment with endoscopic and interventional radiology techniques that would reduce mortality, in line with the literature and guidelines.