Akut Böbrek Yetmezliği - Harmankaya, Fatma (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Akut böbrek yetmezliği hücre dışı volüm ve elektrolitlerin düzensizliği ile sonuçlanan ani böbrek fonksiyon kaybıdır. Mortalitesinin yüksek olması nedeniyle erken tanı konması önemlidir. Erken tanı için en son KDIGO sınıflandırması güncellenmiştir. Yoğun bakımda ABY’nin en sık nedeni renal hipoperfüzyon, sepsis ve nefrotoksik ajanlara maruziyettir. Renal replasman tedavisi böbreğin fonksiyonlarını desteklemek için kullanılan geçici ve kalıcı tedavi modaliteleridir. Yoğun bakımda aralıklı hemodiyaliz veya sürekli renal raplasman tedavisi şeklinde uygulanabilir. Acute renal failure is a sudden loss of kidney function resulting in irregularity of extracellular volume and electrolytes. Early diagnosis is important because patients have high mortality. The latest KDIGO classification has been updated for early diagnosis. The most common cause of AKI in intensive care is renal hypoperfusion, sepsis and nephrotoxic agents. Renal replacement therapy is a temporary and permanent treatment modality used to support the functions of the kidney. It can be applied in intensive care as intermittent hemodialysis or continuous renal replacement therapy.