Yoğun Bakımda KOAH - Ata, Ali Rıza; Akarsu, Muhittin (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), bronşit, bronşiyolit veya amfizem gibi hava yollarının veya alveollerin anormalliklerinden kaynaklanan, kronik solunum semptomları (nefes darlığı, öksürük, balgam üretimi ve / veya alevlenmeler) ile karakterize heterojen bir akciğer hastalığıdır. Dünyada KOAH prevelansı erkekler için %11,8 (SE 7,9) ve kadınlar için %8,5 (SE 5,8) saptanmıştır. KOAH tanısı semptomları olan hastada postbronkodilatör fev1/FVC oranı < %70 saptanması üzerine konur. Uygun inhaler tedavi semptomları azaltır ve alevlenme riski azaltır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalar yoğun bakıma genellikle KOAH alevlenmesi ve solunum yetmezliği sebebiyle kabul edilmektedir. KOAH alevlenmeleri önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. KOAH alevlenmeleri için en önemli risk faktörleri KOAH şiddeti ve önceki alevlenme öyküsüdür. Enfeksiyonlar(viral-bakteriyel), ileri yaş, ısı değişiklikleri, düşük fev1 en sık saptanan nedenlerdendir. KOAH tanılı hastaların yıl içinde %15’inde alevlenme nedeniyle hastane yatışı gerçekleşmektedir. Başvurusunda veya takibinde yoğun bakım yatışı gereken hastalar solunum yetmezliği olağan, dekompanze hiperkapnik hastalar olup solunum yetmezliğinin ciddiyetine göre %6.3’ünde noninvaziv mekanik ventilasyon(NIMV) ihtiyacı, %4.6’sında invaziv mekanik vantilatör ihtiyacı oluşmaktadır. Kullanımı COVİD-19 pandemisi ile yaygınlaşan yüksek akımlı oksijen tedavisi(HFOT) NIMV tolere edemeyen, yakın takip edilebilecek hastalarda yararlı olabilir.