Geriatrik Sendromlar - Utaş Akhan, Latife (Geriatrik Bakım, 2024)
Geriatrik sendromlar yaşlı bireylerde yaşlanma sürecine bağlı olarak ortaya çıkan ve birden fazla sistemi etkileyen karmaşık sağlık sorunlarıdır. Polifarmasi, düşmeler, demans, üriner inkontinans, bası yaraları ve kırılganlık gibi sendromlar, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini ve sağlık sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Her bir sendromun kendine özgü özellikleri ve yönetim stratejileri vardır, ancak genel olarak multidisipliner yaklaşımlar, düzenli değerlendirmeler ve hasta eğitimi, geriatrik sendromların etkilerini azaltmada kritik öneme sahiptir. Geriatric syndromes are complex health issues that arise from the aging process and affect multiple systems in elderly individuals. Syndromes such as polypharmacy, falls, dementia, urinary incontinence, pressure ulcers, and frailty can negatively impact the quality of life and health outcomes for older adults. Each syndrome has its unique characteristics and management strategies, but multidisciplinary approaches, regular assessments, and patient education are generally crucial in mitigating the effects of geriatric syndromes.