Yaşlılık, Yaşlanma Fizyolojisi ve Teoriler - Bal, Osman (Geriatrik Bakım, 2024)
Yaşlanma, canlılardaki tüm yapıları etkileyen ve fonksiyonlarda azalmaya neden olan karmaşık bir süreç olarak tanımlanabilir. Bu sürece bağlı olarak fizyolojik değişikliklerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Ortaya çıkan fizyolojik değişikliklerin bilinmesi ve bunlara karşı önlemlerin alınması yaşlıların yaşam kalitelerinin yükseltilmesine olanak sağlayacaktır. Yaşlılık dönemini ve farklı yönlerini araştıran birçok kuram ve fikir bulunmasına rağmen tam olarak açıklanamamaktadır. Yaşlanmaya neden olarak görülen durumlar incelenmeli ve aralarındaki ilişki anlaşılmalıdır. Aging can be defined as a complex process that affects all structures in living things and causes a decrease in functions. It is inevitable that physiological changes will occur due to this process. Knowing the physiological changes that occur and taking precautions against them will enable the elderly to improve their quality of life. Although there are many theories and ideas investigating the aging period and its different aspects, it cannot be fully explained. Here, the conditions that cause aging should be examined and the relationship between them should be understood.