Kist Hidatik - Bostancı, Hasan (Genel Cerrahi Staj Dersleri, 2024)
Kist hidatik, özellikle koyun otlatma bölgelerinde yaygın olan, Echinococcus türlerinin neden olduğu bir zoonotik enfeksiyondur. Hastalık, insanlarda çoğunlukla karaciğer ve akciğerlerde kist oluşumuna yol açar. Tanı, serolojik testler ve görüntüleme yöntemleri ile konur. Tedavi cerrahi, medikal ve alternatif yöntemlerle gerçekleştirilir. Cerrahi müdahale genellikle gerekli olmakla birlikte, bazı durumlarda medikal tedavi veya PAIR yöntemi tercih edilebilir. Komplikasyonlar arasında rüptür, anaflaksi ve sekonder enfeksiyonlar bulunur. Hydatid cyst is a zoonotic infection caused by Echinococcus species, prevalent in regions where sheep grazing is common. The disease typically leads to cyst formation in the liver and lungs in humans. Diagnosis is achieved through serological tests and imaging studies. Treatment includes surgical, medical, and alternative methods. Surgery is often necessary, but in some cases, medical therapy or the PAIR technique may be employed. Complications include rupture, anaphylaxis, and secondary infections.