Karın Travmaları - Yüksel, Osman (Genel Cerrahi Staj Dersleri, 2024)
Travma çevresel enerji etkisiyle hücre yapısının bozulmasıdır. Künt ve penetran karın travmalarında yaralanma mekanizmaları farklılık gösterir. Künt travmada penetran travmaya göre daha geniş bir alana daha fazla enerji transferi olur. Künt travmada daha yaygın şekilde yaralanmalar görülürken penetran yaralanmalarda kurşun veya delici kesici aletin oluşturduğu yara çevresinde yaralanmalar görülür. Karın travmalarında yaralının birincil ve ikincil bakıda baştan ayağa değerlendirilmesi, hemodinaminin stabil olup olmadığının ortaya konulması, yaralanma şekillerinin ortaya konulması, tanı yöntemlerinin doğru şekilde kullanılarak operatif veya nonoperatif yaklaşımların yapılması önemlidir. Özofagustan başlayarak tüm sindirim sistemi organlarındaki yaralanmalar, diyafragma yaralanmaları ve solid organ yaralanmaları tanı ve tedavi prensiplerine uygun şekilde değerlendirilmelidir. Trauma is the disruption of cell structure because of environmental energy. Injury mechanisms differ in blunt and penetrating abdominal trauma. In blunt trauma, more energy is transferred to a larger area than in penetrating trauma. While injuries are more common in blunt trauma, in penetrating injuries, injuries are seen around the wound caused by a bullet or a sharp cutting tool. In abdominal traumas, it is important to evaluate the injured person from head to toe in primary and secondary examination, to determine whether the hemodynamics are stable, to reveal the injury patterns, and to make operative or nonoperative approaches by using diagnostic methods correctly. Injuries to all digestive system organs, starting from the esophagus, diaphragmatic injuries and solid organ injuries should be evaluated in accordance with the principles of diagnosis and treatment.