Malign Tiroid Hastalıkları - Göbüt, Hüseyin (Genel Cerrahi Staj Dersleri, 2024)
Malign tiroid hastalıkları, tiroid kanserlerinin farklı türlerini ve bu kanserlerin tedavi yaklaşımlarını kapsamaktadır. Tiroid kanserlerinin çoğunluğu iyi differansiye papiller, foliküler ve Hurtle hücreli karsinomlardan oluşur, ancak medüller, anaplastik kanserler, lenfoma ve metastatik kanserler de görülmektedir. Bu türlerin her birinin patogenezi, klinik seyri, tedavi yaklaşımları ve prognozları birbirinden farklıdır. Papiller karsinom, en sık görülen ve en iyi prognozlu tiroid kanseridir. Tedavi genellikle total tiroidektomi ve gerektiğinde boyun diseksiyonu içerir. Medüller karsinom, C hücrelerinden köken alır ve ailesel formları vardır. Anaplastik karsinom ise en agresif tiroid kanseri olup, hızlı progresyon ve kötü prognoz ile karakterizedir. Tiroid lenfoması ve tiroid bezine metastatik kanserler nadir görülür ancak klinik yönetimi önemlidir. Malignant thyroid diseases encompass various types of thyroid cancers and their treatment approaches. The majority of thyroid cancers are well-differentiated papillary, follicular, and Hürthle cell carcinomas, but medullary, anaplastic cancers, lymphoma, and metastatic cancers are also observed. Each of these types differs in pathogenesis, clinical course, treatment approaches, and prognosis. Papillary carcinoma is the most common and has the best prognosis among thyroid cancers. Treatment generally includes total thyroidectomy and, when necessary, neck dissection. Medullary carcinoma originates from C cells and has familial forms. Anaplastic carcinoma is the most aggressive thyroid cancer, characterized by rapid progression and poor prognosis. Thyroid lymphoma and metastatic cancers to the thyroid are rare but clinically significant in management.