Asit- Baz Dengesi ve Bozuklukları - Altıner, Saygın (Genel Cerrahi Staj Dersleri, 2024)
Asit-baz dengesi, vücudun hayati fonksiyonlarının devamı için pH seviyesinin dar bir aralıktatutulmasını sağlayan mekanizmaları içerir. Vücutta pH'nın 7.38-7.42 aralığında sabit tutulması,enzimlerin optimal çalışması için gereklidir. Bu denge, akciğerler ve böbrekler arasında işleyenbikarbonat-karbonik asit tampon sistemi tarafından sağlanır. Asidoz, pH'nın düşmesi, alkaloz isepH'nın yükselmesi durumunda ortaya çıkan metabolik bozukluklardır. Asidozun ve alkalozunmetabolik ve respiratuar formları vardır ve bu durumlar, kompansatuar mekanizmalarla dengelenmeyeçalışılır. Örneğin, metabolik asidoz durumunda, solunum hızı artar ve CO2 atılımı artırılarak pHdengelenir. Metabolik alkalozda ise, böbrekler bikarbonat atılımını artırarak dengeyi sağlar. Cerrahihastalarda, asit-baz dengesizliklerinin yönetimi, hastanın genel durumu ve altta yatan nedenlerintedavisi ile yakından ilişkilidir. Acid-base balance involves mechanisms that maintain the pH level within a narrow range essential forvital bodily functions. The pH must be kept between 7.38 and 7.42 for optimal enzyme activity. Thisbalance is maintained by the bicarbonate-carbonic acid buffer system, operating primarily between thelungs and kidneys. Acidosis occurs when the pH drops, while alkalosis arises when the pH increases,both of which can manifest in metabolic and respiratory forms. Compensatory mechanisms work torestore balance; for instance, in metabolic acidosis, an increase in respiratory rate expels CO2 tostabilize pH. Conversely, in metabolic alkalosis, the kidneys increase bicarbonate excretion tomaintain equilibrium. In surgical patients, managing acid-base imbalances is closely tied to thepatient’s overall condition and the treatment of underlying causes.