Senkop ve Ayırıcı Tanısı - Baykan, Ali; Sönmez, Erhan (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Senkop, serebral kan akımındaki ani ve geçici azalmaya bağlı olarak akut bilinç ve postur kaybıdır. Pediatrik yaş grubunda, özellikle adolesan dönemde sık görülür. Senkopun ayırıcı tanısı oldukça geniştir. Atakların büyük çoğunluğu iyi huyludur ve vazovagal senkop veya basit bayılma olarak bilinir. Nadiren aritmi, yapısal kalp hastalığı veya kalp dışı hastalıklar gibi ciddi bir durumun ilk bulgusu olabilir. Bundan dolayı doğru tanı ve tedavi hayati öneme sahiptir. Ayrıntılı öykü ve fizik muayene ayırıcı tanıda oldukça önemlidir. Syncope is an acute loss of consciousness and posture due to a sudden and temporary decrease in cerebral blood flow. It is common in the pediatric age group, especially in adolescence. The differential diagnosis of syncope is quite broad. The vast majority of attacks are benign and are known as vasovagal syncope or simple fainting. Rarely, arrhythmia may be the first sign of a serious condition such as structural heart disease or non-cardiac disease. Therefore, correct diagnosis and treatment are vital. Detailed history and physical examination are very important in differential diagnosis.