Çocuklarda İnvazif Elektrotlarla Kortikal Stimülasyon ve Haritalama - Öztoprak, Ülkühan; Yalnızoğlu, Dilek (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Epilepsi cerrahisinin ana hedefi, hastada herhangi bir nörolojik defisite yol açmaksızın nöbetsizlik sağlamaktır. Bu amaçla, invazif elektrotlar (subdural elektrot veya derinlik elektrodu) aracılığıyla kortikal stimülasyonla haritalama yapılması, rezektif cerrahi öncesi kritik korteks sınırlarını belirlemek için altın standarttır. Çocuklara özgü stimülasyon stratejileri ile erken çocukluk döneminde bile kritik korteks fonksiyonları doğru haritalanabilir. Fonksiyonel haritalama sonuçları, invazif elektroensefalografi verileri ile birleştirildikten sonra, kritik korteks ve epileptojenik bölge ilişkisi belirlenebilir ve güvenli rezeksiyon planlanabilir. The main goal of epilepsy surgery is to achieve seizure freedom without causing any neurologic deficit in the patient. To this end, mapping with cortical stimulation via invasive electrodes (subdural electrode or depth electrode) is the gold standard for determining critical (eloquent) cortical boundaries before resective surgery. With child-specific stimulation strategies, critical cortical functions can be accurately mapped, even in early childhood. Once the functional mapping results are combined with invasive electroencephalography data, the relationship between critical (eloquent) cortex and epileptogenic zone can be determined and safe resection can be planned.