Epilepsi Tedavisinde Medikal Ketojenik Diyet - Tayfun, Tayyar; Can, Fırat; Ünalp, Aycan (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Epilepsi çocuklardaki en sık nörolojik hastalıktır. Epilepside anti nöbet ilaçlar birinci tedavi seçeneğidir ancak ilaca dirençli epilepside, ketojenik diyet de etkili bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Ketojenik diyet temelde düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren bir diyettir. Bu bölümde ketojenik diyet tedavisinin kullanım endikasyonlarını, kontrendikasyonlarını, ketojenik diyete başlamadan önceki değerlendirme ve tetkikleri, ketojenik diyet alan hastaların takibini, diyetin olası yan etkilerini ve diyetin kesilmesi sırasındaki önerileri tartıştık. Epilepsy is the most common neurological disorder in children. While anti-seizure medications are the first treatment option for epilepsy, the ketogenic diet emerges as an effective treatment option for drug-resistant epilepsy. The ketogenic diet is fundamentally a low-carbohydrate and high-fat diet. In this section, we discuss the indications for ketogenic diet therapy, explain contraindications, pre-diet evaluation and tests, follow-up of patients on the ketogenic diet, possible side effects of the diet and recommendations for discontinuing the diet.