Hipokampal Sklerozlu Mezial Temporal Lob Epilepsisi - Çakmak, Merve; Perk Yücel, Peren; Kafadar, İhsan (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Hipokampal sklerozlu mezial temporal lob epilepsisi (HS), özellikle çocukluk çağında, uzun süreli febril nöbetler veya febril status epileptikus nedeniyle hipokampal alanda skleroz ile karakterize spesifik bir epilepsi sendromudur. Hastalığın temel özelliği genellikle erişkinlik döneminde başlayan fokal nöbetlerdir. Bununla birlikte, nöbetler rutin antiepileptik ilaç tedavisine dirençlidir. Klinik bulgular, elektroensefalogram değişiklikleri ve spesifik görüntüleme bulguları iyi tanımlanmıştır. Bazı kişilerde nöbetlerin medikal tedaviye yanıt vermemesi nedeniyle cerrahi rezeksiyon seçeneklerine ihtiyaç duyulabilir. HS'nin altta yatan etiyolojisi hala belirsizliğini korumakta. Yeni nesil genetik çalışmaların ve deneysel modellerin gğncel tedavi seçeneklerini geliştireceğini düşünüyoruz. Mesial temporal lobe epilepsy with hippocampal sclerosis (HS) is a specific epilepsy syndrome characterized by sclerosis in the hippocampal area resulted from prolonged febrile seizures or febrile status epilepticus, especially in the childhood. The main feature of disease is focal seizures onset usually adulthood period. However, seizures are resistant to routine antiepileptic drugs treatment. The clinical findings, electroencephalogram changes and specific imaging findings are well identified. Surgical resection options may be needed in some individuals due to the seizures unresponsive to medical treatment. The underlying etiology of HS is still unclear. We think that next generation genetic studies and experimental models will develop new treatment options.