İklim Değişikliği ve Ağrı - Güneş, Ayşegül (İklim Değişikliği Sağlık ve Hemşirelik, 2024)
Bireyin ağrı deneyimini etkileyen faktörler fiziksel ve mental sağlık, ağrı tolerasyon düzeyi, yaş, mevcut kronik hastalıklar, kültürel özellikleri gibi çok geniş bir yelpazede değerlendirilebilir. İklim değişikliğinin sıcaklık artışı, ani sıcaklık değişiklikleri gibi doğrudan, kapalı alan iklimlendirme sistemleri, dehidratasyon, orman yangıları gibi dolaylı etkileri bireyin ağrı deneyimi üzerinde değişikliklere neden olmaktadır. Bu etkiler ağrı, migren, romatoid artrit gibi ağrıya neden olan patolojik duruma ya da yaş, cinsiyet, yaşanılan bölgenin iklim koşulları gibi bireysel özelliklere bağlı olarak değişebilmektedir.