İklim Değişikliğinin İnsan Fizyolojisine Etkileri - Kılınç, Sevtap (İklim Değişikliği Sağlık ve Hemşirelik, 2024)
İklim değişikliği, atmosferdeki sera gazlarının artışı ile ilişkilidir. Bu değişiklik aynı zamanda hava kirleticilerin artan konsantrasyonları ile de bağlantılıdır. Bu değişiklik insan fizyolojisi üzerinde önemli etkilere sahiptir. İklim değişikliği, artan sıcaklık, yoğun sıcak dalgaları ve hava kirliliği gibi faktörlerle insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahiptir. Yüksek sıcaklık ve nem koşulları, sıcak çarpması ve sıvı kaybına yol açarak vücut ısısını tehlikeli seviyelere çıkarabilir. Hava kirliliği ise solunum yolları hastalıklarını tetikleyebilir ve kalp-damar sorunlarını artırabilir. İklim değişikliği, gıda güvencesi sorunlarına ve su kaynaklarının azalmasına da katkıda bulunarak beslenme ve temel yaşam kaynaklarına erişimde sorunlar yaratabilir. Ayrıca, değişen iklim koşulları vektör taşıyan hastalıkların yayılma riskini artırabilir.