Yaranın Tanımı ve Sınıflandırılması - Taylan, Seçil (“Örnek Vakalarla” Yara Yönetimi, 2024)
Yara, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen ve türleri, boyutları, ciddiyetleri ile iyileşme süreçleri çeşitlilik gösteren doku bütünlüğünün bozulması ile karakterize bir durumdur. Dolayısı ile her bir yara türü, farklı bir yaklaşım ve tedavi gerektirebilir. Yara tedavisi, yara sınıflandırmasına, yaranın nedenine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Yaranın temizliği, enfeksiyon kontrolü, doku iyileşmesi ve yara enfeksiyonunun önlenmesi gibi önemli faktörler yara tedavisinde büyük öneme sahiptir. Yara, tıp ve hemşirelik alanlarında dikkat ve özen gerektiren bir konudur ve doğru bakımın sağlanması kişinin sağlığı, refahı, yaşam kalitesi ve konfor alanları için kritik noktadadır.