Hedeflenmiş Sıcaklık Yönetimi - Deveci, Ozan Utku (Güncel Acil Tıp Çalışmaları VI-Güz, 2024)
Bu kitap bölümünde Hedeflenmiş Sıcaklık Yönetimi (Targeted Temperature Management - TTM) konusunu ele alınarak, özellikle kalp durması sonrası nörolojik iyileşmeyi artırmak için kullanılan bu önemli tedavi yöntemini açıklanmaktadır. Hipoterminin tıbbi amaçlarla kullanımı eski çağlara kadar uzanmakta olup, modern dönemde TTM’nin koruyucu etkileri bilimsel çalışmalarla doğrulanmış ve tıbbi uygulamalarda yaygınlaşmıştır. TTM'nin etkinliğinin arkasında yatan mekanizmalar, nöroinflamasyonu azaltma, yeniden kanlanma hasarını önleme, hücre zarlarını stabilize etme ve metabolik talepleri azaltma gibi süreçleri içerir. Bu sayede beyin ve kalp gibi hayati organlar korunur. Yeniden ısınma aşamasında ise sıcaklık kontrollü bir şekilde artırılır. Tedavi sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar arasında kardiyovasküler değişiklikler, solunum sorunları, metabolik dengesizlikler ve kan pıhtılaşma bozuklukları yer almaktadır. Bölümde ayrıca, TTM’nin başarıyla uygulanabilmesi için multidisipliner bir yaklaşımın gerekliliği ve bu tedavi sırasında gelişebilecek olası komplikasyonların yönetiminin hayati öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır. This chapter discusses Targeted Temperature Management (TTM), elucidating this crucial therapeutic approach employed primarily to enhance neurological recovery following cardiac arrest. The application of hypothermia for therapeutic reasons originates from antiquity, and contemporary research has substantiated the protective benefits of targeted temperature management (TTM), leading to its extensive adoption in medical practice. The mechanisms behind the efficacy of TTM encompass actions such as diminishing neuroinflammation, averting reperfusion injury, stabilizing cellular membranes, and lowering metabolic requirements. This method safeguards essential organs, including the brain and heart. In the rewarming phase, the temperature is increased in a regulated manner. Potential complications during therapy including cardiovascular alterations, breathing issues, metabolic disturbances, and coagulopathy. The chapter underscores the need of a multidisciplinary approach for the effective implementation of TTM and the critical significance of addressing any problems that may arise during this treatment.